Uitslag Tourspel | Etappe 19

Voorafgaand werd er gevreesd voor deze etappe. Was het niet vanwege de vele klimkilometers in de slechts 144 kilometer lange trektocht over de Vars, de Bonette en de Isola 2000, dan was het wel door de grote hoogte waar de renners mee te maken kregen. Rond 12.30 uur gingen de renners ervandoor vanuit Embrun. De eerste twintig kilometer stond in het teken van de vlucht, die al snel aan de Col de Vars kon beginnen.

Voor de verandering duurde het eens niet heel lang voor een groep een gat kon slaan. De aanstichters waren de Visma | Lease a Bike-mannen. Christophe Laporte, Matteo Jorgenson en Wilco Kelderman moeiden zich van voren, reden een gestaag tempo en hadden gauw een gat van een minuut. Gedurende de hele Col de Vars-bestijging was het een vraagteken wie er zouden aanhaken. Veel renners zaten er kort bij, maar haakten af, anderen kwamen juist succesvol vanuit het peloton de oversteek maken.

In de afdaling was duidelijk hoe klein de groep-gele-trui was geworden. Daarin zagen we nog steeds veel UAE, ook aan de start van de klim. Rodriguez moest vooraan lossen, terwijl ook Hindley het verrassend genoeg snel moeilijk kreeg. Kelderman oogde zeer sterk, gaf gas en lanceerde zo Jorgenson, die versnelde. De Nederlander ging goed in het wiel zitten bij Carapaz en Yates, om eventueel later het overtal nog te kunnen gebruiken, mocht de Amerikaan instorten. In de elitegroep had Yates het commando overgenomen en stond de deur open. Carlos Rodriguez toonde aan niet helemaal top te zijn en loste, evenals Derek Gee.

Het tempo van UAE lag zo hoog, dat wegrijden er niet eigenlijk niet in zat. Eerder was het wachten op de versnelling van Pogacar. Vooraan gaven Yates en Carapaz, die opnieuw samen reden, net als woensdag, niet op. Ietsje dichter kwamen ze zeker tot bij Jorgenson, hoewel de man van EF opnieuw de betere leek van de Brit. Toen bij de groep-Pogacar ook Santi Buitrago en Mikel Landa moesten lossen, schakelden Adam Yates en Almeida nog eens op. Op negen kilometer van de aankomst ging Pogi dan zelf maar. Even konden Remco Evenepoel en Vingegaard mee, maar snel was het gat geslagen: het geel ging er rap alleen vandoor.

Intussen kwam Landa terug bij het wit en de bollen, maar Pogacar was écht gevlogen. Hij reed rap een minuut weg bij zijn tegenstanders, en op zes kilometer te gaan was ook Jorgenson weer binnen handbereik. Dit werd nog een bloedstollende strijd om de ritzege. De Amerikaan reed absoluut niet slecht en had zijn energie goed verdeeld, maar de gele adem van de Sloveen hijgde hem simpelweg in de nek.

De rest van de vluchters gingen er al gauw aan, al hielden Yates en Carapaz lang stand. Ondertussen probeerde Evenepoel Vingegaard nog te lossen, maar de bollentrui gaf geen krimp en bleef in het wiel van het wit zitten. Met nog drie kilometer te gaan werd het penibel voor Jorgenson, die nog een halve minuut had. Maar het ging snel. Een haast tragisch beeld voor Visma | Lease a Bike, dat zelfs de ritzege niet kon bemachtigen. Op 1,8 kilometer was het gedaan en Pogacar reed in no time weg bij de laatste vluchter. De laatste hectometers vormden voor hem een ereronde op de plek waar zijn hoogtestage plaatsvond.

Jorgenson, Simon Yates en Carapaz kwamen nog relatief dichtbij binnen, daarachter waren het Evenepoel en Vingegaard die nog een klein sprintje waagden. Beide heren kwamen samen binnen op liefst 1.42 minuut van Pogacar. Laatstgenoemde neemt zo toch wel een heel stevig voorschot op de eindzege in Nice.

 

Uitslag Etappe 19

Dagklassement Etappe 19
Algemeen Klassement Etappe 19

Eerder uitslagen

Dagklassement Etappe 18
Algemeen Klassement Etappe 18

Dagklassement Etappe 17
Algemeen Klassement Etappe 17

Dagklassement Etappe 16
Algemeen Klassement Etappe 16

Dagklassement Etappe 15
Algemeen Klassement Etappe 15

Dagklassement Etappe 14
Algemeen Klassement Etappe 14

Dagklassement Etappe 13
Klassement Etappe 13

Dagklassement Etappe 12
Algemeen Klassement Etappe 12

Dagklassement Etappe 11
Algemeen Klassement Etappe 11

Dagklassement Etappe 10
Algemeen Klassement Etappe 10

Dagklassement Etappe 9
Algemeen Klassement Etappe 9

Dagklassement Etappe 8
Algemeen Klassement Etappe 8

Dagklassement Etappe 7
Algemeen Klassement Etappe 7

Dagklassement Etappe 6
Algemeen Klassement Etappe 6

Dagklassement Etappe 5
Algemeen Klassement Etappe 5

Dagklassement Etappe 4
Algemeen Klassement Etappe 4

Dagklassement Etappe 3
A
lgemeen Klassement Etappe 3

Dagklassement Etappe 2
Algemeen Klassement Etappe 2

Dagklassement – Etappe 1