Tourspel 2023

Zaterdag 1 juli zal de Tour de France weer van start gaan. Dit jaar zal de start plaats vinden in het Baskenland in Bilbao. De eerste etappes zullen dit jaar naar verwachting geen sprintersgala worden, maar zullen hopelijk gelijk voor spektakel gaan zorgen met twee heuveletappes. De eerste gele trui zal uitgereikt gaan worden na een sprint heuvel op. In de tweede etappe wacht vervolgens een beklimming van de tweede categorie op minder dan 20 kilometer van de aankomst. Zullen mannen als Van Aert en Van der Poel hun zinnen op het geel gezet hebben …?

Na twee vlakke etappes trekt het tour peloton vervolgens de Pyreneeën in voor twee zware berg etappes, waarna het in rit 7 en 8 weer relatief vlak is. Rit 9 zal door veel wielerliefhebbers met rood omcirkeld staan in de agenda. Deze rit zal namelijk eindigen op de Puy de Dôme, de berg die voor het laatst beklommen werd in 1988 door het tour peloton en waar Joop Zoetemelk in 1976 en 1978 zegevierde. Nog opmerkelijker is dat de berg hedendaags niet meer beklommen mag worden, zowel niet met de auto als de fiets. Slechts één keer per jaar in juni wordt er voor wielrenners een toertocht georganiseerd, waarbij maximaal driehonderd wielrenners fietsen naar de top mogen rijden.

Na een aantal dagen waarbij voornamelijk avonturiers en sprinters aan hun trekken zullen komen eindigt de 13e etappe op Quatorze Juillet op de Grand Colombier: een klim van 17,4km à 7,1%. Voor fietsend Klein Zundert uiteraard geen probleem, maar voor de klassementsmannen toch een mooie mogelijkheid om nog eens flink aan de boom te schudden. Dit geldt ook voor etappe 14 en 15, waarbij nog een aantal mooie beklimmingen in de Alpen voorbij zullen komen.

Na het geweld van de Alpen wordt het 22,4 km afzien op de tijdritfiets met een verraderlijke klim van 2,5 kilometer à 9,4% net voor het einde. Een dag later zal er maar liefst 28,1 km geklommen moeten worden naar Courchevel, waar na een korte afdaling de finishlijn getrokken is. Vervolgens zullen nog twee vlakke etappes volgen, waarna de laatste echte etappe in de Vogezen afgewerkt zal worden.

Op zondag 23 juli zal de Tour de France traditioneel eindigen op Avenue des Champs-Elysees. Welke renner zal hier in de gele trui over de finishlijn komen? Zullen favorieten Pogacar en Vingegaard het waar kunnen maken of zal er een outsider met de gele trui vandoor gaan? Gaat Van Aert er met de groene trui vandoor of zal zijn landgenoot Jasper Philipsen snode plannen hebben? Daarnaast nog de vraag wie de beste jongere zal worden dit jaar en zal er een Fransman in de bollentrui over de finish gaan komen?

Denk jij de ultieme wielerkenner te zijn en het antwoord denken te weten op deze vragen, vul je lijst dan snel in! Ook als je denkt te weten welke 15 renners nooit bij de eerste 12 renners zullen eindigen, is het ook zeker de moeite waard om een lijst in te vullen.

Deelnameformulier Tourspel

Reglement Tourspel

Controleformulier

Succes!