Dahliawandeltocht Klein Zundert

Dahliawandeltocht in Zundert

Op zondag 20 augustus 2023 is het weer zover! De populaire Dahliawandeltocht in Zundert gaat opnieuw van start, na het enorme succes van vorig jaar. Dit is dé kans om de kleurrijke dahliavelden van dichtbij te bewonderen, die je wellicht eerder alleen van een afstand hebt gezien. Maar nu kun je je onderdompelen in de prachtige kleurpalletten van de bloemen die twee weken voor het corso volop in bloei staan.

Vooraf online inschrijven en/of een dahliaboeket bestellen >>


(Dit bericht gaat verder onder de afbeeldingen)

De wandeltochten brengen je niet alleen langs de betoverende dahliavelden, maar ook langs verschillende corsotenten. Hier krijg je de gelegenheid om een kijkje te nemen en te zien hoe de indrukwekkende corsowagens worden gebouwd. Heb je je ooit afgevraagd waar al die bloemen toch vandaan komen op de eerste zondag van september? Het antwoord is dat het merendeel van de prachtige dahlia’s door de buurtschappen zelf worden geteeld, waardoor meer dan 30 hectare aan bloemenvelden verspreid liggen over de gemeente Zundert.

Afhankelijk van de afstand die je kiest – 6, 13 of 25 kilometer – leiden de routes je langs pittoreske (akker)paadjes en over verschillende dahliavelden. Op deze speciale plekken kom je normaal gesproken niet, maar tijdens de wandeltocht kun je genieten van unieke vergezichten. Bovendien staan er mensen klaar op de velden om je meer te vertellen over de dahlia en het bekende Zundertse corso.

Voor de nieuwsgierigen onder ons is er een extra traktatie: bezoek de gigantische corso bouwtenten waar de prachtige creaties tot stand komen. Terwijl sommige tenten volop bezig zijn met papiermarché, wordt er op andere plekken nog flink gelast en getimmerd. Dit geeft je een uniek kijkje in de constructie en bewegingen die schuilgaan onder die betoverende bloemenzee. Na zo’n ervaring is het bijna onmogelijk om niet geïnspireerd te raken en uit te kijken naar de eerste zondag van september, wanneer het Dahliacorso door de straten van Zundert trekt.

Je hebt de keuze uit drie afstanden – ongeveer 6, 13 of 25 kilometer – elk met hun eigen charme. De kortere route van 6 kilometer blijft natuurlijk wat dichter bij huis, maar je doet toch de velden van 5 buurtschappen aan. Voor de avonturiers die kiezen voor 13 kilometer worden maar liefst 7 velden gepresenteerd, en bij de bouwlocatie van buurtschap Wernhout kun je een kijkje nemen in de tent. De langere 25-kilometer route leidt je dit jaar door het sprookjesachtige landgoed de Moeren en de Buissche Hei naar Achtmaal, waar de eerste pauze is gepland bij de tent van Buurtschap Achtmaal, en de tweede pauzepost is bij buurtschap Wernhout. De route laat je kennismaken met tenminste 7 kleurrijke dahliavelden. Als er bouwlocaties in de buurt van je route liggen, word je daar in de routebeschrijving op gewezen, zodat je die ook kunt bezoeken. De routes zijn overigens ook zonder routebeschrijving te lopen, want je hoeft alleen de paaltjes met de dahlia in de kleur van je gekozen afstand te volgen.

Onderweg zal je op de velden niet alleen de wapperende heraldiek vlag van de betreffende buurtschap zien, maar ook het ontwerp dat zij met veel trots zullen presenteren tijdens het komende corso. Bij de bouwlocaties kun je meer informatie krijgen over het ontwerp en ontdekken hoe zo’n prachtige corsowagen tot stand komt.

De start en inschrijving vinden plaats op zondag 20 augustus tussen 8 en 11 uur bij het Corsohuske aan de Pastoor van Vessemstraat 48 in Klein Zundert voor de kortste afstanden, en tussen 7 en 9 uur voor de 25 kilometer (of je kunt online inschrijven). Het inschrijfgeld bedraagt slechts €5,00 per persoon en €2,00 voor kinderen van 6-11 jaar.

Onderweg wacht je een welverdiende pauzepost, waar je kunt genieten van koffie of fris, en zelfs je trouwe viervoeter kan zijn dorst lessen. Bij terugkomst krijg je een toelichting op de bouwlocatie van buurtschap Klein Zundert, waarna je op het terras bij de tent kunt genieten van een lekkere versnapering. Maar dat is niet alles! Je kunt daar ook nog een prachtig dahliaboeket kopen om nog even na te genieten van de schitterende bloemenzee die je onderweg hebt gezien. Als je zeker wilt zijn van een boeket, kun je deze zelfs al online reserveren.

We kijken ernaar uit je te verwelkomen op zondag 20 augustus 2023. Houd er rekening mee dat de routes over onverharde paden en velden gaan en daarom minder geschikt zijn voor rolstoelen en kinderwagens.

Vooraf online inschrijven en/of een dahliaboeket bestellen >>

Voor vragen/onduidelijkheden mag je altijd mailen naar dahliawandeltocht@kleinzundert.nl.